Innledning - Hovedvinduet

Skriv ut| Vis alle emner| Skriv ut alle emner| Funksjoner Mobile Edition

0.1 Innledning - Hovedvinduet

Introduksjon

Hovedvinduet i XS Office er inndelt i ni hovedområder som vist i figuren under. Det er viktig at du gjør deg kjent med navnene på områdene fordi disse er brukt videre i brukerveiledningen.

Du kan selv bestemme hvilke av disse ni hovedområdene som skal vises i hovedvinduet ditt. Se Min side - Mine innstillinger for informasjon om hvordan du gjør dette.

1. Topplinje
2. Hovedmeny
3. Dato og tid 4. Tittellinje
5. Søkefelt 6. Verktøylinje 7. Faste funksjoner
8. Undermeny 9. Hovedområde
Figur: De 9 hovedområdene i hovedvinduet

1. Topplinje

Topplinjen inneholder faste funksjoner og informasjon som vil vises uavhengig av hvilken modul du jobber i. Følgende funksjoner vises som standard:
  • "Kjøp nå": Vises for superbrukere av XS Office i prøveabonnementer. Gir mulighet for å oppgradere en prøve til fullversjon.
  • XS Office-logo: Ved å klikke på denne vil du alltid komme til startsiden.
  • Dagens dato: Viser dag i måneden, navn på inneværende måned samt ukenummer.
  • Klokke: Viser klokka i form av en analog urskive med visere. Klikk på klokka for å se den i stor størrelse.
  • Meldinger: "Meldinger"-boksen viser navn på innlogget bruker samt uleste direktemeldinger og siste ukes kunngjøringer. Denne vil oppdateres automatisk en viss tid. Etter dette vil innholdet dimmes ned for å indikere at den automatiske oppdateringen er utløpt.
  • Gjøremål: "Gjøremål"-boksen viser dagens avtaler, oppgaver og planlagte telefonsamtaler. Denne vil oppdateres automatisk en viss tid. Etter dette vil innholdet dimmes ned for å indikere at den automatiske oppdateringen er utløpt.
  • Min status: Gir deg mulighet til å endre din tilstedeværelsesstatus. Se Min side - Min status og Samhandling - Tilstedeværelse.
  • Kollega-status: Viser tilstedeværelsesinformasjon for alle ansatte. Se Samhandling - Tilstedeværelse. Denne vil oppdateres automatisk en viss tid. Etter dette vil innholdet dimmes ned for å indikere at den automatiske oppdateringen er utløpt.
  • Bilde: Viser bildet du har lagt inn av deg selv i miniatyrstørrelse. Se Min side - Min profil for informasjon om å legge inn bilde.
Topplinjen kan skjules (for å frigjøre plass på skjermen) ved å klikke på symbolet med to oppover-piler helt til høyre på tittellinjen. For mer informasjon, se under.

Hvilke elementer som skal vises i topplinjen kan du justere under Min side - Mine innstillinger.

2. Hovedmeny

Hovedmenyen inneholder en logisk gruppering av funksjonene i XS Office. Når du endrer menyelement, vil du også endre visningen av undermenyen til venstre i bildet.

Når du klikker på et menyelement, vil du komme til startsiden for det valgte menyelementet. Du kan gå direkte til et undermenyelement ved å hvile musepekeren over et menyelement og velge undermenyelementet direkte fra listen som kommer til syne.

Hvilke menyelementer som vil vises på skjermen vil avhenge av to forhold:
  • Versjon: Versjonen av XS Office vil automatisk vise kun de menyelementene du har tilgang til.
  • Tilgangsrettigheter: Ved hjelp av tilgangsrettigheter kan du begrense hvilke menyelementer brukerne skal se. Se Admin - Tilgangskontroll.
Du kan enkelt åpne et menyelement i et nytt vindu eller fanekort ved å holde inne "shift"- eller "ctrl"-tasten samtidig som du klikker på menyvalget. Dette fungerer likt i de fleste nettlesere og lar deg jobbe med flere moduler samtidig på en enkel måte.

3. Dato og tid

"Dato og tid" viser dagens dato, klokkeslett og ukenummer i XS Office. Du kan gå direkte til din private dagskalender ved å klikke på datoen. Hvis du klikker på ukenummeret vil du komme til kalenderen med ukesvisning. Se Min side - Min kalender. Dato og tid vil oppdateres automatisk en viss tid. Etter dette vil dato og tid gråes ut for å indikere at den automatiske oppdateringen er utløpt. Til venstre for datoen finnes et eget symbol med to piler som lar deg skjule undermenyen til venstre i bildet. Dette vil frigjøre skjermplass og kan gjøres når som helst.

4. Tittellinje

Tittellinjen viser navn på aktiv funksjon i XS Office.

5. Søkefelt

Søkefeltet lar deg søke etter informasjon i XS Office uansett hvilken side du befinner deg på. Søket vil gjøres i alle søkbare grupper i XS Office.

For mer informasjon om søk, se Innledning - Søke i XS Office.

6. Verktøylinje

Verktøylinjen inneholder knapper og funksjoner som er relatert til den funksjonen du har oppe til enhver tid. Dermed vil innholdet her variere ettersom du skifter side.

7. Faste funksjoner

De faste funksjonsknappene er tilgjengelige uavhengig av aktiv side. Her finnes funksjoner for:
  • Logg ut: Lar deg logge av XS Office. Det er viktig å logge av når du ikke skal bruke XS Office på en stund. Se Innledning - Logge av XS Office.
  • Skriv ut: Viser utskriftsvennlig versjon av siden du har oppe. Se Innledning - Skrive ut informasjon.
  • Opprett ny: Lar deg opprette en ny oppføring (via en egen undermeny) uavhengig av hvilken funksjon som er aktiv. Alle kan opprettes via hurtigtaster. Se Innledning - Hurtigtaster.
  • Faste funksjoner: Felles funksjoner for XS Office. Se under.

Faste funksjoner

"Faste funksjoner" er tilgjengelig uavhengig av hvilken funksjon som er aktiv. De fleste av disse funksjonene kan aktiveres med hurtigtaster. Se Innledning - Hurtigtaster for informasjon om dette. Følgende felles funksjoner for XS Office er tilgjengelig fra "Faste funksjoner":
  • Hjelp Viser hjelpeinformasjon om funksjonen du jobber med (såkalt kontekstsensitiv hjelp).
  • Søk Lar deg søke etter informasjon i XS Office. Se Innledning - Søke i XS Office.
  • Hurtigåpning Lar deg raskt åpne objekter som har kjent løpenummer. Se eget avsnitt nedenfor.
  • Kontakt oss Aktiverer et eget ferdigutfylt skjema for å kontakte oss for hjelp, spørsmål eller ønsker om ny funksjonalitet.
  • Fullskjermsvisning Åpner XS Office i et nytt vindu som dekker hele skjermen. Denne funksjonen er gunstig for å få maksimal informasjonsmengde på skjermen, samt ved demonstrasjoner.
  • Om XS Office Viser informasjon om versjon av XS Office, kundeforhold og lisens, pålogget bruker og nettleser.
  • Sidekart Viser liste over alle funksjoner i XS Office.
  • Legg til bokmerke Lar deg legge til bokmerke/favoritt for gjeldende side i nettleseren din.
  • Hurtigtaster Viser oversikt over tilgjengelige hurtigtaster.
  • Avslutt Lukker hovedvinduet for XS Office.
  • Grunninnstillinger Lar deg sette opp felles firmainnstillinger for XS Office via en trinnvis veiviser.
  • Brukerinnstillinger Lar deg sette opp personlige brukerinnstillinger for XS Office via en trinnvis veiviser.
  • Til startside Navigerer til din startside.
  • Nedlastinger Viser en oversikt over tilleggsmoduler som du kan installere.

Hurtigåpning

Noen typer oppføringer har en egen funksjon for å "hurtigåpne" dem basert på ID/løpenummer for oppføringen. Hurtigåpning er tilgjengelig for følgende objekttyper: Dialogvinduet for hurtigåpning kan åpnes via egen hurtigtast. Se Innledning - Hurtigtaster.

8. Undermeny

Undermenyen viser tilgjengelige menyvalg knyttet til valgt hovedmenyelement. For sider som ikke er koblet mot et hovedmenyelement (for eksempel startsiden), vil undermenyområdet ikke vises.

Du kan også gå direkte til et undermenyelement ved å hvile musepekeren over et hovedmenyelement øverst i bildet og velge undermenyelement direkte fra listen som kommer til syne.

Undermenyen kan skjules (for å frigjøre plass på skjermen) ved å klikke på symbolet med to venstrepiler til venstre i området "Dato og tid".

Hvilke undermenyelementer som vil vises på skjermen vil avhenge av to forhold:
  • Versjon: Versjonen av XS Office vil automatisk vise kun de undermenyelementene du har tilgang til.
  • Tilgangsrettigheter: Ved hjelp av tilgangsrettigheter kan du begrense hvilke undermenyelementer brukerne skal se. Se Admin - Tilgangskontroll.
Du kan enkelt åpne et undermenyelement i et nytt vindu eller fanekort ved å holde inne "shift"- eller "ctrl"-tasten samtidig som du klikker på menyvalget. Dette fungerer likt i de fleste nettlesere og lar deg jobbe med flere moduler samtidig på en enkel måte.

9. Hovedområde

Her vises alltid skjermbildet for valgt funksjon og vil være hovedarbeidsområdet i XS Office.

Tilpasse hovedvinduet

Du kan selv bestemme hvilke elementer som skal vises i hovedvinduet ditt. Se Min side - Mine innstillinger for informasjon om hvordan du gjør dette.

Antall oppføringer i lister

Listevisningene i XS Office inneholder et gitt antall oppføringer (såkalt "paging"). For å gå videre til de neste oppføringene, kan du bruke navigeringslinkene nede til høyre i listene. Her finner du linker til forrige og neste side samt de tre første/tre siste sidene. Du kan som oftest selv velge hvor mange oppføringer som skal vises per side ved å velge fra en nedtrekksmeny "Antall per side" på verktøylinjen. Hvis angitt antall per side er 50 eller mindre, vil innstillingen også tas vare på når du går over til en annen funksjon i XS Office. Hvis ikke, vil dette valget kun gjelde så lenge du jobber med listen du har oppe i øyeblikket.