Handel - Kontoplan

Skriv ut| Vis alle emner| Skriv ut alle emner| Funksjoner Mobile Edition

9.30 Handel - Kontoplan

Introduksjon

Regnskapet er bygd opp rundt en standard kontoplan. Kontoplanen deler opp regnskapet og organiserer inntektene og kostnadene på en slik måte at de gir informasjon om bedriftens økonomiske situasjon. Vi deler ofte regnskapet i to deler - balanse og resultat. Kontoene i kontoplanen er ofte delt i kontoplangrupper for balanse og resultat (se Handel - Innstillinger - Kontoplangrupper).

I Norge benyttes som oftest kontoplan i henhold til norsk standard NS 4102. XS Office leveres med NS 4102 forhåndsinstallert. Det er gunstig om økonomisystemet også benytter NS 4102 eller at kontoene i XS Office tilpasses økonomisystemets kontoplan.

Felter i kontoplanen

Listen under viser hvilke felter som vises i kontoplanen ("Handel - Innstillinger - Kontoplan").
  • Kontonr: Nummer/identifikator for konto.
  • Navn: Navn på konto.
  • Gruppe: Kontoplangruppe kontoen tilhører.
  • Standard MVA: Standard MVA-behandling for kontering mot denne kontoen. Se Handel - Innstillinger - Avgiftskoder.
  • Sist endret: Tidspunkt for siste endring av kontoen.
  • Av: Initialer til den som lagret kontoen sist.

Opprette en ny konto

Kontoer i kontoplanen opprettes ved å velge "Ny konto" fra verktøylinjen på siden "Handel - Innstillinger - Kontoplan".

Innfyllingsfelter for konto

• Kontonr: Kontonummer.
  • Navn: Navn på konto.
  • Notat: Fritekstnotat for konto.
  • Kontogruppe: Kontoplangruppe kontoen tilhører.
  • Standard MVA: Standard MVA-behandling for kontering mot denne kontoen. Se Handel - Innstillinger - Avgiftskoder.

Analysere kontoplanen

Kontoplanen kan eksporteres til Excel-format via en egen Excel-knapp på verktøylinjen.